Лілія Золкіна: Молодь Донеччини долучається до пластунського руху!

Лілія Золкіна, начальниця управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької ОДА розповіла про розвиток пластунський руху на Донбасі.

На початку грудня на туристичної бази «Лісова» управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької  облдержадміністрації спільно з Донецьким обласним центром туризму та краєзнавства учнівської молоді та Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді  була проведена  гра «Джура», яка  є складовою  всеукраїнського пластунського руху.

Лілія Золкіна: Молодь Донеччини долучається до пластунського руху!

У межах програми заходу учасниками опрацьовано питання щодо ідейних засад, нормативно-правового забезпечення, стратегії та методики гри «Джура», виховник та його партнери, кодекс виховника джур, виховних засобів гри протягом року. Програма була насичена іграми на знайомство, «ламання бар’єрів», командоутворення. Учасники були поділені на рої, які презентували свою роботу на вечірній ватрі. Також майбутні виховники мали змогу обмінятись досвідом з організації гри в закладах освіти та проведення І етапів у територіальних громадах.

Лілія Золкіна, начальниця управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації Донецької області:

-На жаль, пластунський рух поки що не дуже розвинений на теренах Донецької області.  У нас була пластунські організації, але вони завжди виїжджали за межі області , через те, що в області  не було  коштів на подібні заходи. Довгий час національно-патріотичним вихованням  займалося управління освіти,і, як показало соціологічне  дослідження,   показники виявилися  не втішні.

У кінці минулого року Донецька обласна держадміністрація прийняла програму національно-патріотичного виховання  на 5 років і доручила її нашому управлінню.   Ми сподіваємось, що завдяки нашим новим програмам ми піднімемо  показники національно-патріотичного виховання.

Цього року  керівництво області вперше  виділило  на цю програму кошти  у розмірі 600000 грн.

Одне із наших нових  направлень – розвиток скаутського руху. Молодь Донеччини поки що не розуміє, що таке пластуни. На сьогодні на Донеччині  існують пластунські осередки лише у  семи територіальних громадах ,  але управління сім’ї та молоді планує відкрити їх  у 30 громадах.

Треба розказувати, показувати, навчати тренерів-вихователів, доводити їм необхідність цієї програми у Донецькій області.

Лілія Золкіна:

-Протягом року  ми  проводили низку семінарів-тренінгів. Проведення семінарів сприяло підвищенню кваліфікації фахівців з національно-патріотичного виховання  серед педагогічних працівників, громадських діячів і волонтерів.

Впродовж року підготували і провели дві  гри Джура-Сокіл – освітянська , Джура- гвардієць.

 Наступного року плануємо започаткувати  гру Джура-прикордонник , а в 23 році  –Джуру – десантник.

Вже бачимо  результати: завдяки новим акціям  та заходам  більше молоді підтягнулось до скаутського руху.  

Фахівці управління  беруть активну участь у пластунських таборах і вивчають цей рух на практиці.

Завдяки виділеним коштам  організовано   три наметових табори в Лиманській, Мар’янській, Сартанівській громаді, де плануються  бази для пластунського руху.

За останні кілька років молодь Донеччини стала більш активною, відкритою, все більше залучається до громадського життя, не боїться самостійно вирішувати свої проблеми.

Сподіваємося, що розвиток скаутського руху дасть можливість долучитися Донеччині до єдиного пластунського простору, який так поширений у західних регіонах України.

Скаут має стати модним та крутим і  пластунський рух поєднає  молодь всієї України.

Наталка Іванченко

Краматорськ, фото з сайту управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації Донецької області

і