Нейтралітет для України?

Критика реакції Заходу

The Guardian у редакційній статті описує загрозу російського вторгнення як реальну та критикує відповідь Заходу на стягнення російських військ до кордонів України.

“Фіаско” американців у Афганістані та подібні поразки з Сирією, Кримом та Грузію переконали Путіна, що ще одна військова авантюра в Україні може дати дивіденди, пише видання.

“І, на жаль, він може мати рацію”, – додає Guardian.

Байден сказав минулого тижня, що приготував низку ініціатив, “аби пану Путіну було дуже й дуже важко просуватися вперед і реалізовувати свої наміри, які непокоять людей”, нагадує видання.

Це, за словами газети, означає, що США покарають Росію економічно. Однак не буде військової відповіді НАТО на агресію: “Путін знає, що Байден закінчує війни, а не починає їх”.

“Поки США фокусуються на Китаї та ковіді, Москва очікує момент, щоб напасти”, – пише видання.

Газета також вважає “шовіністичними” та “визнанням безсилля” слова міністра закордонних справ Британії Ліз Трасс про необхідність захисту “кордону свободи”.

“Путін може знову здійснити пограбування серед білого дня. І справді, хто його зупинить?” – питає газета.

Нейтралітет для України?

Аналітик Стівен Кінзер у статті для The Boston Globe аргументує, що США варто виступати за військовий нейтралітет України, а не підтримувати її прагнення вступити в НАТО.

Україна може стати “слов’янською версією Австрії чи Фінляндії – відкритою для всіх, орієнтованою на Захід, якщо цього хоче населення, але нейтральною”, пише автор.

За його словами, Росія більше опікується Україною, аніж це роблять США, і готова на набагато більші жертви заради зміцнення свого впливу в сусідній державі. Тож гіпотетична війна США та Росії в Україні може завершитися поразкою американців, вважає Кінзер.

Огляд західних ЗМІ підготувала Маргарита Малюкова, Служба моніторингу ВВС.

і