Румуни досі вважали, що F-16 не зможе злетіти взимку, і це багато що говорить про їх ППО

Якщо країна належить до НАТО, це не означає автоматично високі стандарти технічного обслуговування та бойової готовності

Для нас парадоксальним виглядає факт, що румунські ВПС для “супроводу” рашистських “Калібрів” підняли у повітря раритетні МіГ-21R, і це ж якби країна Альянсу.

Але в одній із своїх публікацій наприкінці січня 2023 року румунський портал DefenceRomania розповідає про ще більш парадоксальний факт – деякі румунські військові досі вважали, що винищувач F-16 не може злітати взимку навіть з підготовлених аеродромів, і цей стереотип тягнувся ще з 2018 року.

Румунія на перехоплення “Калібрів” відправила пару “Балалайок”: чим саме Бухарест міг перехопити крилаті ракети

Хоча, як пояснюють автори порталу, цей стереотип взявся із доволі хибного посилу. Справді, 1 грудня 2018 року був епізод, коли винищувач F-16 не зміг злетіти із 86-ої авіабази Борча для участі в параді на честь Національного дня Румунії. Але це було не тому, що начебто “літак поганий”.

Румунський F-16, фото - U.S.Air Force
Румунський F-16, фото – U.S.Air Force

Там справа була тільки в тому, що аеродромні служби не дали дозвіл на виліт, бо аеродромні техніки не змогли нормально відчистити від льоду злітно-посадкову смугу. Втім, як водиться у таких випадках, в деталях ніхто розбиратись не став, і так народився стереотип, який успішно “прожив” у середовищі румунських ВПС аж до початку 2023 року.

Цікаво, що про такий специфічний епізод було згадано контексті того, що ще із кінця 2023 року ВПС Румунії готують свої F-16 для чергової ротації в рамках місії “повітряної поліції” НАТО для захисту країн Балтії. Ротація призначена на квітень-липень 2023 року.

Виходить, що для участі в місії “повітряної поліції” тривалістю 4 місяці підготовка йтиме близько 6 місяців. І це багато що говорить як і про алгоритм процедур в рамках самого Альянсу, так і про рівень бойової підготовки румунських ВПС.

Румунський F-16, ілюстративне фото з відкритих джерел
Румунський F-16, ілюстративне фото з відкритих джерел

Також про алгоритми бойової підготовки у ВПС Румунії і говорить і така річ. В одній із своїх публікацій вже на початку лютого 2023 року той же портал DefenceRomania розповів, що Міноборони Румунії та Португалії домовляються про підготовку румунських льотчиків та техніків для роботи на F-16, якраз в 2023 році румуни сподіваються отримати перші із 32 винищувачів цього типу, придбані в Норвегії наприкінці 2021 року.

Виходить, що Румунія зуміла “застовбити” та купити три десятки вживаних винищувачів, але так і не змогла за декілька років побудувати власну вертикаль підготовки льотного і технічного складу.

Румунський F-16, фото - Romanian Air Force
Румунський F-16, фото – Romanian Air Force

Описані вище речі багато що говорять нам про стан справ у військово-повітряних силах Румунії як члена НАТО. І заодно вказують, що належність до Альянсу аж ніяк не означає, що (будь-яка) країна автоматично підтримує високий рівень бойової підготовки та обслуговування своєї техніки, як літаків так й інших видів озброєння.

і