ракета з супутником масою 3,7 тонни стартувала

Компанія SpaceX успішно запустила на орбіту телекомунікаційний супутник за допомогою оновленої ракети Falcon 9.

На космодромі на мисі Канаверал Зворотній відлік часу до запуску ракети на космодромі на мисі Канаверал

Ракета-носій Falcon 9, розробка компанії Ілона Маска SpaceX, в п’ятницю, 11 травня, успішно стартувала з космодрому на мисі Канаверал у США. Вона була обладнана оновленим розгінним блоком, готовим для можливого перевезення місій з екіпажем на орбіту. Ракета виводила бангладеський телекомунікаційний супутник Bangabandhu-1, повідомляє агенція новин Reuters.

Ідеться про модифікацію Block 5 ракети Falcon 9, яку компанія удосконалила якраз для багаторазового використання. О 22:14 за київським часом ракета з супутником масою 3,7 тонни стартувала з майданчика LC-39A Космічного центру Кеннеді.

Через дві з половиною хвилини відбулося розділення ступенів, а через вісім хвилин – перший ступінь приземлився на баржу Of Course I Still Love You в Атлантичному океані. Другий ступінь продовжив політ для виведення супутника на геопереходну орбіту.

DW.COM

У компанії зазначають, що внесли чимало змін до конструкції ракети в порівнянні з попередніми модифікаціями. Рама Octaweb, на яку кріпляться двигуни першого ступеня, в новій версії не приварюється до внутрішніх конструкцій ракети, а кріпиться болтами. Передбачається, що це спростить міжполітне обслуговування. Крім того фахівці SpaceX допрацювали і двигуни Merlin – тепер вони видають на вісім відсотків більшу тягу.

Планується, що якомога більше деталей зможуть бути повторно використані. За оцінками американських ЗМІ, це може значно здешевити запуск, який нині коштує 50-60 мільйонів доларів. Це відповідає загалом амбітній меті Маска – спрощення польотів у космос та відправлення людини на Марс.

і