не всі мають намір взяти участь у сесії ПАРЄ

Українська делегація не поїде на найближчу сесію ПАРЄ, повідомив голова комітету ВР Богдан Яременко. Утім, народний депутат Олексій Гончаренко каже, що окремі представники делегації мають намір взяти участь у сесії ПАРЄ.

Засідання ПАРЄ у Страсбурзі (архівне фото) Засідання ПАРЄ у Страсбурзі (архівне фото)

Переважна більшість фракцій Верховної Ради України підтримала рішення про те, що українська делегація не поїде на найближчу сесію Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Про це в суботу, 21 вересня, повідомив голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко.

DW.COM

“Найскладнішим сьогодні є питання ПАРЄ. Не маючи іншої нагоди реагування на порушення цією організацією власних принципів і зіштовхнувшись з достатньо відвертим ігноруванням її інтересів, Україна наразі утримається від відрядження своєї делегації на найближчу сесію ПАРЄ”, – написав Яременко у соціальній мережі Facebook.

За його словами, цей підхід підтримала переважна більшість фракцій українського парламенту. “Натомість зосередимося на підготовці нашої делегації та проведенні консультацій з іншими державами-членами Ради Європи з метою вироблення плану повернення довіри до ПАРЄ”, – додав Яременко.

Частина української делегації все ж візьме участь у сесії ПАРЄ

Утім, представники попередньої делегації Верховної Ради в ПАРЄ, які увійшли й до нового складу, планують відвідати сесію асамблеї, повідомив народний депутат Олексій Гончаренко. “Інтереси України треба відстоювати. Тому ті представники старої делегації, які увійшли в новий склад, зокрема я, збираються їхати на сесію, щоб представити позицію України. Вважаю неприпустимим, щоб на такому важливому міжнародному майданчику як ПАРЄ звучала позиція Кремля і не звучала наша позиція”, – написав Гончаренко у соціальній мережі Facebook. За його словами, оскільки Україна не подає новий склад делегації на знак протесту проти повернення в ПАРЄ Росії, то чинним залишається старий склад делегації.

Згодом у коментарі інтернет-виданню “Європейська правда” Богдан Яременко уточнив, що хтось і депутатів справді може з’явитися у Страсбурзі. “Хтось з них, не виключено, може поїхати. Але це буде відображенням їхньої особистої волі, а не волі Верховної Ради”, – пояснив він.

Осіння сесія ПАРЄ має відбутися в Страсбурзі з 30 вересня по 4 жовтня. На ній зокрема заплановано виступ президента Франції Еммануеля Макрона.

Нагадаємо, 25 червня 2019 року ПАРЄ повернули російській делегації повноваження. 26 червня на знак протесту проти цього рішення українська делегація та делегації ще шести країн (Грузії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі та Словаччини ) залишили засідання ПАРЄ.

У квітні 2014 року ПАРЄ позбавила права голосу російську делегацію через анексію Росією українського Криму. На знак протесту російські депутати не брали участі в роботі ПАРЄ з 2016 року.

і