Три роки існував “пластунський” батальйон спецпризначення “Гарпун”

Перший захід освітньої програми
в межах проєкту “Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір”
Розмова з Романом Орищенком та Тарасом Коваликом,
активістами української скаутської організації “ПЛАСТ”

24 вересня, 18:30, Музей української діаспори

“Скоб!” – так вітався Маркіян Паславський, оскільки належав до “Пласту”. Гасло-абревіатура – “Сильно. Красно. Обережно. Бистро” – характеризує кожного пластуна, а Паславського – особливо. Більше про організацію та про самого Марка розкажуть його товариші-пластуни на присвяченій йому виставці:

• Роман Орищенко – голова виконкому Самооборони Майдану, волонтер АТО;
• Тарас Ковалик –  один із сотників 15-ї сотні Самооборони Майдану, доброволець батальйону “Айдар”.

“Пласт” – найдавніша та найбільша українська скаутська організація.

В основі англійського слова “scouting” – “розвідувати”. Український відповідник “пласт” – слово від кубанських козаків, які, повзаючи, тобто пересуваючись пластом, пластуючи, вирушаючи виконувати розвідницькі завдання.

Понад 100 років тому засновники товариства постановили сприяти всебічному патріотичному розвиткові молоді, щоб готувати провідників українського суспільства. Вихованці “Пласту” в різний час помітні як активні просвітяни й учасники визвольного руху. Серед них – керівник ОУН Степан Бандера, композитор Микола Колесса, співачка Квітка Цісик, історик Орест Субтельний, економіст Богдан Гаврилишин, попередній предстоятель УГКЦ Любомир Гузар, реформаторка української медицини Уляна Супрун.

Нині “Пласт” налічує в світі понад 10 000 членів. Чимало з них стали добровольцями на російсько-українській війні. Серед загиблих – Маркіян Паславський, який за кілька місяців до того відмовився від громадянства США, щоб, отримавши українське, офіційно служити в армії.

Три роки існував “пластунський” батальйон спецпризначення “Гарпун”.

“При формуванні перших добробатів сучасної війни йшлося про створення батальйону для спецзавдань. Основу його утворила 15-та сотня Самооборони Майдану – пластова. Згодом і з інших батальйонів пластуни потроху переходили в цей, і в підсумку він на три чверті складався зі скаутів. Найбоєздатніша рота батальйону майже не мала не членів “Пласту”. 2016 року влада почала збільшувати батальйони. “Гарпун” увійшов окремою ротою до “Миротворця”, його було переорієнтовано на завдання МВС – патрулювання й охорону ділянок. Не маючи бойових завдань, частина хлопців демобілізувалася, частина – перевелася в інші підрозділи, частина, як комбат, друг “Полковник”, – досі в силовиках”, – пригадує Роман Орищенко.

Участь у заході включено у вартість квитка.

Зустріч із пластунами – перший захід освітньої програми проєкту “Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір”. Окрім освітньої програми, проєкт пропонує кураторські екскурсії виставкою.

і