Національна музична академія переживає бурхливий період оновлення

Національна музична академія України ім.П.І.Чайковського переживає бурхливий період оновлення. 10 місяців тому, на відкритому демократичному конкурсі переміг професор Максим Тимошенко, ставши ректором НМАУ. Нова команда відразу розпочала обіцяні зміни, підтримані колективом.

Результати вражають: розпочато ремонти студентського гуртожитка і будівлі Консерваторії. Налагоджено масштабну співпрацю з китайськими партнерами. Академія зазвучала у ЗМІ. Відбулися зміни в навчальному процесі. Активізувалося творче життя. І все це менш ніж за рік!

Ректор НМАУ ім.П.Чайковського Максим Олегович Тимошенко зустрівся з журналістами і розповів про життя Музичної Академії.

-Максиме Олеговичу! Вітаємо з початком нового навчального року! Нині Консерваторія була у центрі уваги всієї України. В день Незалежності на даху вперше прозвучав державний гімн. А преса повідомила, що вперше за 62 роки відбувається ремонт. Чим живе Академія?

-Йде нормальний учбовий процес. Студенти, у тому числі першокурсники, почали навчання. А нам вдалося розпочати масштабні ремонтні роботи. Востаннє консерваторія ремонтувалася в 1956 році. З того часу дах не оновлювався. І вперше за 62 роки ми розпочали. Завдячуючи китайським партнерам ми маємо цю можливість. Це перший крок для того, щоб робити ремонт далі. Адже, ситуація критична – покрівля вже клаптикова. Протікає. В багатьох аудиторіях мокрі стіни, грибок. Взимку холодно. Як бути музикантам, співакам? Тому ремонт – в пріорітеті!

-Ще рік не минув як Ви обрані ректором, а вже стільки зроблено. Почалося відновлення гуртожитку, великої зали…

-Ми все не можемо вирішити одразу. Наша команда напружено працює. Але, і проблем чимало! Роками все відкладалося “на потім”… Концертна зала ремонтується. Все робиться продумано, у межах можливого. До мене приходять люди, наші українські меценати і питають: «Чим ми можемо допомогти?». Ось, будь ласка, є аварійні аудиторії. Були дві аудиторії залиті окропом. Була магістраль прорвана. Студенти та викладачі хотіли, аби це було зроблено на європейському рівні. Вдалося!  Я дуже вдячний цим меценатам і нашим китайським партнерам.

-До речі про партнерство… Чому Ви обрали саме Китай?

-Не ми, а вони нас обрали. Ми дійсно один із кращих ВНЗ в китайських рейтингах та один із кращих ВНЗ в світі по музичному мистецтву. Тому вони дуже шанують нашого геніального композитора, засновника Петра Чайковського.  Нагадаю, що він походить з великого козацького роду Чайок. Єдина академія, до якої він має відношення – це Національна музична академія України імені Петра Чайковського. До речі, в нас вже така дата – 105 років академії, 105 рік навчальний. 80 років виповнюється, як нам присвоїли ім’я цього великого композитора. І ми отримали статус Національний. Весь світ знає нас – китайці нам зробили пропозицію. Дійсно зараз будується академія біля Пекіну. Це партнерство з Китаєм, співпраця з Феншуйським університетом. Є велика програма, яка цікава та важлива для нашої держави. За основу береться наша будівля головна на Городецького. Це буде великий комплекс.

-А як же фінансування?

-Вони вкладають гроші. Наші китайські друзі виділили нам гроші на ремонт даху. Такий рівень нашого визнання, що ми туди даємо наші знання. Наша школа, наші викладачі. Вони вважають нас одними із кращих в світі. Держава виграє в тому, що там будуть бакалаври – 5000 студентів, у них буде ліцензія в Китаї. Назва цього університету Хеншуйська Міжнародна українська академія ім. Петра Чайковського музики і мистецтва.

-А наші студенти туди не переїдуть?

-Ні. Кращий китайський магістр буде навчатися в Києві. За це вони будуть платити гроші, Україна отримає податки. Це великий та потужний проєкт. В Північному Китаї буде на 150 млн. населення єдиний музичний потужний ВНЗ. Тому відношення таке і такий прийом, який був в Китаї. Ми були просто вражені.

-Як відбулася зустріч в Китаї?

– Була дійсно історична поїздка. Уявіть собі, що ми приїздимо, а на хмарочосі напис: «Максим Тимошенко, велком ту Чайна енд Нешенел музікал академі». Нас це вразило. Це рівень державного прийому і нас приймали керівники регіону. Їх лідер до кожного підходить та питає: «Яка у вас методика викладання?». Коли він проводжав до машини, то сказав мені: «Пане Тимошенко, тут вітер, Ви дуже дорогий для нас гість». Для мене це щось неймовірне. Вони сказали, що якщо Ви бажаєте потужну країну, то маєте до викладача та вчителя відноситися як до імператора. Нам є чому навчатись в Китаї. Ця програма налаштована на користь нашій державі, нашій академії.

Це престиж держави, що ми маємо такий філіал в Китаї. НМАУ – дуже відомий ВНЗ в КНР. Ми в минулому році були на 5 місці по кількості іноземних студентів, серед них більше всього китайських студентів.

-Це правда, що перші китайські студенти з’явилися за часів ректорства Вашого батька?

-Так, хочу нагадати, що мій батько активно в цьому працював. Я продовжую справу його життя і цим пишаюсь. Єдине, що я перший, хто за 105 років здійснив візит. Нині будується академія!

– Вам велике спасибі за те, що  не забуваєте в академії про війну на Сході. В пресі повідомили, що готується масштабна художня виставка добровольця 92 бригади ЗСУ, арт-директора Музею плакату Юрія Неросліка. Що це буде?

-Це його тематичні плакати, які пов’язані з війною. Ця людина, яка дійсно була в Іловайську, вижила в “котлі”. Я відгукнувся. Юрій створює і неймовірні художні полотна. Нещодавно він повернувся з творчого туру Литвою, Латвією, Швецією, Фінляндією, Естонією. Зробив кілька плакатів про консерваторію. Плакати про видатних композиторів, музикантів, поетів… Виставка з двох розділів – плакати і пейзажі. Наша зала, поруч з якою буде виставка, носить ім’я Героя України Василя Сліпака, оперного співака. Тому, такі речі ми шануємо та розуміємо ситуацію в країні. Це правильно. І для студентів є необхідним елементом патріотичного виховання.

-Академія всіляко сприяє проведенню різноманітних студентських заходів. Чого очікувати у новому сезоні?

-Планується чимало акцій. Вони різні. До речі, капусники були унікальні, я намагаюсь поновити цю традицію. Студенти мене пародують, я сприймаю це нормально, бо я сучасна людина і на жарти нормально реагую. Ми готуємо поновити це, бо гумор потрібен. Ми працюємо для студентів. Клімат в колективі нормальний, і це важливо. Нам потрібно показувати більше позитиву. Формати змінюються. Дуже прагнемо змін і студенти унікальні. Я пишаюся, що наші випускники пам’ятають про нашу академію.

Музична Академія звучить! І це – головне!

Підготував Ростислав Тригуб, сайт “Музика України”

і