Звідки Ви прийшли, пане Зеленський і куди підете?

Звідки Ви прийшли, пане Зеленський і куди підете?

Я вже писав, що проблема не в Зеленському (хоча він може стати окремою проблемою), а у його електораті.
В Україні вже 30 років, особливо в час президентських виборів, і особливо в другому турі, йде боротьба електоратів і особам, які ставали президентами від цього фактору не відірватися.

Так Кучма прийшов від русскоязичного південного сходу з темою русского язика як державної. Але змушений був стати двовекторним і двомовним.
На других виборах він вже йшов від україномовних проєвропейських демократів центру і заходу.
Ющенко йшов від більш патріотичного електорату ніж Кучма і проти нього русскоязичний південний схід виставив Януковича та ПР.
Майдан усунув Януковича і Порошенко став президентом за повної підтримки заходу і центру, україномовних патріотів, до яких приєдналися русскоязичні патріоти.

Зеленський став президентом за рахунок електорату у першу чергу того ж південного сходу і незадоволених бідністю та корупцією людей у центрі та на заході.
І чи хотів би він йти у Європу (хоча не зрозуміло – нас там нє ждут), чи хотіло б його оточення бути демократами, чи хотіли б його спонсори залишити все як було “при Кучмі” – двовекторність, двокультурність-двомовність у статусі-кво, з корупцією для своїх, але – електорат на Захід не пускає.
Війна не пускає – отже Путін не пускає і спокою не дає.

Путін натякає паспортизацією – сідай зі мною за стіл переговорів, обстрілами – сідай за стіл із терористами громадянами України за стіл… Уступай політичні позиції, закривай санкції, відмовляйся від Криму, дай автономію лугандонбу…

А так зеленій команді хотілося б сісти на зробленому “хунтою” за пять років, видавати це свої надбання, відмовитися від виборчих обіцянок про дешевий газ і комунальні платежі і щоб їх ніхто не турбував. Як при Кучмі.

Але електорат не пускає, до Росії, до совка тягне.
Та й самому хочеться випити горілки з російськими друзями, дати концерт у Кремлі.
У не просту ситуацію заїхав ВАЗ.

Сергій Жижко

і