ЗАЯВА про необхідність прискорення розгляду Закону Про Мову

Ми, учасники Національної кампанії ЗА Закон Про Державну Мову, обурені зрежисованим затягуванням розгляду Верховною Радою проекту Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Політичне протистояння в Україні останнім часом постійно штучно загострюється. Тому існують вагомі підстави вважати, що голосування за цей законопроект в період після президентських виборів може бути просто провалене! Як наслідок, українська нація може на невизначено довгий термін лишитися заручницею політики повзучого московщення («Какая разніца? Главнає, чтобы НЄ па-украінскі!»), що принижує всіх українців.

Українська мова є зброєю, яка боронить здоровий глузд нації від «гібридної» інформаційної аґресії Кремля. Натомість, російська мова є основою зброєю «русскава міра», з допомогою якої Москва маніпулює розумом українців. Окупація Криму та Донбасу є наочною демонстрацією згубности політики загравання з адептами «русскава міра», незалежно від їхнього етнічного походження.

Закон про забезпечення функціонування української мови як державної повинен закласти основу консолідацію всієї української нації, без будь-якого штучного поділу, на нашій власній національно-культурній основі.

Тому перед всіма українськими політичними силами, які вважають себе відповідальними і патріотичними, а також – перед чинним Президентом, як гарантом дотримання Конституції та прав і свобод громадян України, нині стоять два основних виклики:

– невідкладно прийняти закон про державну мову, не чекаючи того, коли політична система країни остаточно порине в довготривале протистояння;

– не допустити «вихолощення» мінімальних механізмів захисту української мови, передбачених у цьому достатньо м’якому та «ліберальному» мовному законопроекті.

Для цього необхідно скликати позачергове засідання Верховної Ради, яке має тривати аж до моменту завершення роботи над усіма поправками: так, як це робиться, приміром, тоді коли щороку приймається Державний Бюджет, норми якого також є об’єктом затятої боротьби.

Звертаємося до всіх патріотичних українських сил у Верховній Раді України із закликом і вимогою виявити політичну волю та проголосувати за мовний законопроект ще до 31 березня!

Відповідно до статті 83 Конституції України та частини 8 статті 19 Регламенту Верховної Ради України вимагаємо від Президента України скликання позачергового засідання Верховної Ради з цього питання!

Ваші дії (як і бездіяльність) будуть свідченнями політичної спроможности (або, навпаки, нездатности) реалізовувати державну владу і політичну волю української нації на нашій, на своїй землі!

Учасники Кампанії: Андрій Смолій, Олексій Olexiy Klasztorny (Олексій Кляшторний), Ivan Sikora, Юрій Ходарєв, Леонід Лавренов та інші..

і