Контрабандні потоки з окупованих територій: СБУ та спецслужби бойовиків узгоджують свої дії?

30 січня прес-служба ДБР повідомила, що командира військової частини та майора головного управління військової контррозвідки Служби безпеки України затримали в Сєвєродонецьку Луганської області під час отримання 2500 доларів хабаря за «неперешкоджання у переправленні великих партій цигарок російського виробництва» із окупованих територій Донбасу.

Примітно, що в ці ж дні на території самопроголошеної “ЛНР” співробітники “силових структур” підконтрольних ватажку бойовиків “ЛНР” Пасічнику провели низку аналогічних операцій по вилученню контрафактних цигарок.

29 грудня на окупованій території Луганської області в м. Сорокине (у 1938 —2016 роках — Краснодон) співробітниками так званого “держкомітету податків і зборів ЛНР” було вилучено два авто і тютюнові вироби на суму близько 870 тис. рублів.

“В ході огляду транспортних засобів правоохоронці виявили 20 тис. пачок тютюнових виробів, які не були обклеєні марками акцизного податку ЛНР встановленого зразка. В результаті з незаконного обігу вилучено тютюнові вироби на загальну суму 700 тис. рублів та 2 автомобіля на орієнтовну суму 170 тис. рублів”, – йдеться в повідомленні прес-служби “держкомітету податків і зборів” самопроголошенної “ЛНР”.

Варто зазначити, що операція по вилученню контрафактної тютюнової продукції- це далеко не перший випадок синхронного проведення співробітниками силових структур профілактичних операцій спрямованих на запобігання поширеню фальсифікату на територіях самопроголошених “республік” і територіях контрольованих ЗСУ.

Так, 7 січня 2017 року перший заступник голови Державної фіскальної служби Сергій Білан на своїй сторінці в Facebook повідомив про те, що у Луганській обл. працівниками ДФС було вилучено контрафактних сигарет на суму 6,2 млн. гривень

Показово, що в ці ж дні,а саме: 5-го,7-го та 12-го січня у тимчасово окупованому м. Сорокине( Краснодон) співробітниками “МВС ЛНР” було вилучено близько 40 тис. пачок контрафактних тютюнових виробів.

Як повідомлялося раніше, на території самопроголошеної “ЛНР” працює завод по виробництву контрафактних тютюнових виробів. Готова продукція постачається як на територію України , так і на територію РФ.

Наразі, у самопроголошеній “ЛНР” набирає нових обертів протистояння між співробітниками так званого ” МВС ЛНР” і “МДБ ЛНР”. Йдеться про бажання кожної зі сторін конфлікту встановити монопольний контроль за контрабандними потоками контрафактних тютюнових та лікеро-горілчаних виробів, як на територію України, так і на територію РФ.

Так, на початку грудня 2016 року на території тимчасово окупованих районів Луганської області так званим “МВС ЛНР” проводилася широкомасштабна операція “Сурогат”. Метою цієї операції була стабілізація обстановки у сфері виробництва і обороту етилового спирту, алкогольної і спиртовмісної продукції, виявлення фактів незаконного виробництва алкогольних напоїв громадянами самопроголошеної “республіки”.

Паралельно з операцію “Сурогат”, на контрольованих ЗСУ територіях Донецької і Луганської областей підрозділами податкової міліції ГУ ДФС спільно з об’єднаним штабом Центрального управління СБУ в районі проведення АТО проводилася аналогічна операція “Акциз 2016”, яка була спрямована на постійний моніторинг ринку товарів даної групи, і запобігання поширенню фальсифікату.

Синхронність проведення профілактичних операцій співробітниками спеціальних служб України і самопроголошених “республік” дивним чином співпала з оприлюдненням ГІ “Права Справа” інформацією про можливість вивозу з території ОРДЛО контрафактної тютюнової і лікеро-горілчаної продукції на територію України.

ГІ “Права Справа” звертається до правоохоронних органів і спеціальних служб України з вимогою перевірити інформацію щодо можливого постачання з території самопроголошених “республік” на територію України контрафактної лікеро-горілчаної і тютюнової продукції, та можливої причетності окремих співробітників СБУ до організації, і силового прикриття цих каналів постачання.

і

About Дмитро Снєгирьов 1221 Articles
співголова ГІ "Права Справа"