Розмова на стадіоні «Авангард» з Матвієм Бобальом-старшим

Про футбол і не тільки.

         Всі Ужгородці добре знають центральний стадіон «Авангард». Різні часи пережила арена, розташована в затишному районі біля набережної Ужа. Тихі будні, галасливі дні змагань. В 90-ті роки там був недільний ринок з усіма атрибутами того часу – валютчиками, наперстками, рекетом. Останнім часом «Авангард» руйнувався і заростав чагарником. І ось – два місяці тому щось несподівано змінилось…

Мій співрозмовник – Матвій Бобаль-старший, добре знайомий футбольним вболівальникам уродженець Закарпаття, гравець київського «Динамо» часів легендарного Валерія Лобановського, молодіжної збірної України – бронзового призера Чемпіонату Європи, львівських «Карпат», «Металургу», «Закарпаття», тренер, екс-президент клубу «Закарпаття»

  • Матвію, про твоє життя у футболі ми напишемо окрему статтю, а сьогодні хотілось би поговорити про стадіон «Авангард», біля якого ми зараз стоїмо. Я бачу масштабні будівельні роботи, людей і техніку. Ти знову прийшов працювати на стадіон?
  • Це – моє третє повернення до улюбленої справи, на цей раз – заступником директора Юрія Гомбоші. Перший мій прихід був у 1992-му році до 1997-го, другий – в 2005-му, але в 2011-му я змушений був звільнитись.
  • Звільнитись напередодні Чемпіонату Європи – 2012?!
  • Якраз це і стало причиною мого звільнення. Одного разу, в неділю, на стадіон зайшов якийсь чолов’яга. Я саме стриг траву на полі. Чоловік поцікавився, де знайти директора стадіону. Коли він узнав, що я і є директор, викликав ще кількох людей. Це виявилася бригада експертів УЕФА, яка відбирала міста для проживання команд-учасниць Євро – 2012. Команда мала проживати і тренуватись в нашому місті, а на матчі літати в Київ, Харків, Донецьк. Все їх в нашому місті влаштувало, не влаштувала їх лише захланна політика тодішнього керівництва містом. Довідавшись, що місто обране УЕФА для участі в Чемпіонаті і будуть виділені гроші під це, тодішній мер Погорєлов вирішив терміново поставити свою людину на стадіон, для контролю за грошовими потоками. Мене примусили звільнитись. Це якраз не влаштувало керівництво футбольної федерації, і Ужгород залишився поза чемпіонатом.Таким чином, значна сума, яка мала йти на розвиток нашого футболу, була нами втрачена.
  • Але повернемось до стадіону. Арена «Авангард» назавжди увійшла в історію незалежної України, як така, що прийняла перший матч збірної України. Тоді це був товариський матч зі збірною Угорщини.Славне минуле ужгородського футболу почалось ще на початку минулого століття. Футбольний клуб СК «Русь», що прийшов у 1925 році на зміну «Магіару АК», був двократним чемпіоном Словаччини, «Говерла» та «Закарпаття» достойно виступали в чемпіонаті країни. Зараз нічого цього нема. Тож для кого ви відбудовуєте стадіон?
  • Стадіон дійсно зараз знаходиться в занепаді. Без перебільшень, половина території поросла «джунглями». Клуб теж не в кращому стані. Причина цьому – політика попереднього керівництва клубу на чолі з Нестором Шуфричом. У клуба є перспективи, є талановита молодь, але потрібно докорінно змінювати положення про команду. Думаю, половина акцій клубу має бути муніципальною власністю, інша – власністю приватних інвесторів. Таким чином, ми уникнемо ситуації, коли за зміною власника обов’язково настає клубна криза.
  • Вже практично готові три поля. Будується четверте, повнорозмірне, зі штучним покриттям. Плануємо відвоювати територію, що раніше належала стадіону, а потім була певними махінаціями виведена під висотну забудову. (Теж, до речі, за каденції «любителя футболу» Віктора Погорєлова).Там буде п’яте поле. Все – і поля, і бігова доріжка – робляться за модерними технологіями, з дотриманням найсучасніших вимог. Куратором від Обласної адміністрації є ДуранІван Петрович. Він тут кожен день, особисто перевіряє всі технологічні цикли.
  • Майбутнім чемпіонам буде де грати і тренуватись. А мене особисто цікавить питання: на зміну примітивним дворовим командам, що грали на пустирях, прийшли десятки дитячих секцій. Батьки привозять своїх чад на тренування на дорогих машинах, з ними працюють тренера. Чи більше стало футболістів, готових замінити ветеранів в командах різного рівня?
  • Я завжди говорив, що талановитого футболіста неможливо зробити. Задача тренера – знайти його серед сотень хлопчаків. Але для цього потрібні спеціальні тренери, що мають досвід гри у командах високого рівня. Звичайні випускники фізкультурних ВУЗів їх не замінять.
  • Тож в Ужгороді скоро буде стадіон, на якому не соромно буде приймати змагання найвищого рівня. Будемо сподіватись, з’явиться і команда, що зможе скласти конкуренцію грандам вітчизняного та світового футболу.
  • Немає нічого неможливого. У нас складається дружна команда, є підтримка міста та області. Хочу також добрим словом згадати людей, які разом зі мною взялися відроджувати стадіон «Авангард». Все у нас вийде.

 

Розмову записав Вадим Логвінов.

і