Музей у Пирогові: крадуть…

В останні роки на керівництво Національним музеєм архітектури та побуту Мінкульт систематично призначає недолугих та  некомпетентних осіб. Статті, звернення, заяви, в яких вказувались факти конкретних порушень, ігноруються керівництвом Мінкульту.  Музей доведений до зубожіння. Нема ні наукової роботи, ні ремонту, ні транспорту для співробітників, ні премій.

Коли «Голос Майдану» Євген Нишук  брутально звільнив Дмитра Зарубу,  одного із успішних директорів музею, В’ячеслав Кириленко призначив на його місце свого кума, попа  Юрія Бойко, що привів з собою  вірного посіпаку Анатолія Науменка, музей знову почало «колотити». Після звільнення «солодкої парочки», колектив зітхнув з полегшенням – всі очікували чесного, прозорого конкурсу. Та не так сталося, як гадалося. Несподівано на посаді генерального директора найбільшого європейського скансену з’явилась «бос-медіа» Оксана Повякель  –  особа без належного досвіду, без музейного стажу, без розуміння роботи скансену, і,  як виявилось, без жодних моральних гальм. Свого часу вона пройшла «прискорений курс музейника» (впродовж двох місяців)  у не менш одіозної Влади Литовченко і вдало перестрибнула у крісло гендиректора музею в Пирогові на гроші фестивалів, зйомок та державного фінансування.

Спочатку вона гарно воркувала з колективом, розбиралась з механізмом відмивання грошей і активно займалась самопіаром. Через пів року у Повякель вилізли ікла, правда не тигрові, а гієни, – вона прийняла на роботу з десяток «мертвих душ», в тому числі свого чоловіка (!), виписувала їм космічні премії, наладила роботу «лівих» касових апаратів, кілька раз затверджувала штатний розпис без погодження з профспілками. А коли їй заважали – почала цькувати незручних працівників.

У наших попередніх зверненнях ми неодноразово звертали увагу Мінкульта, що у Музеї в Пирогові державні кошти активно крадуться: через  фестиваль «Країна мрій», касову прокладку «Маестро тікет систем»  і просто з каси. Багато років музей, який так люблять кияни та гості міста, безсовісно грабують. Ми вказували на значні порушення, і міністерство мало всі важелі для перевірок та припинення безчинств, але Міністерство вперто прикидається сліпоглухонімим інвалідом, а кримінальні провадження кимось старанно підчищається.

Зараз впродовж кількох місяців у музеї проходила аудиторська перевірка за 2016-18 роки.  На запит громадськості про результати перевірки, прийшла офіційна відповідь, яка підтвердила  «порушення вимог бюджетного законодавства» в стосунках музею з «Маестро тікет систем» на 607 400 гривень(!!!) Це відбувалось при Бойко і його сіамському близнюку Науменко, які  свідомо розкрадали гроші.

Наступна цитата з відповіді: «недотриманням законодавства з питань оплати праці, музею завдано збитків на суму 1 500 000 (Один мільйон п’ятсот тисяч гривень!!!)». І це при тотальному недофінансуванні закладів культури, мізерних зарплатах працівників, невиплатах їм навіть обов’язкових, з точки зору законодавства, виплат.

Але перевірка Оксану Повякель не зупинила. Вона продовжує «усвоювати» державні кошти. На перший же великий підряд (майже мільйон гривень), взяла – кого б ви думали? – бувшого зама Анатолія Науменка який безпосередньо приймав участь у фінансових зловживаннях  отця Юрія. Аудиторська перевірка хотіла поспілкуватися з Науменком і взяти у нього пояснення, але не могла його знайти. Хоча його і шукати було  не потрібно – він тут, поруч, будує паркан  на який держава знову необачно виділила гроші. Будує без жодного конкурсу чи тендеру. Рука руку миє!

Дивну поблажливість Мінкульта важко зрозуміти. Але враховуючи кількість фінансів які «перекачують» через Повякель, стає все зрозуміло.-пише блог linadov.word

На сьогодні музей під керівництвом Повякель працює на нечистоплотну верхівку Міністерства культури, прикриваючись псевдофестивалями та псевдопатріотичними заходами.  Виходить, для того і поставили «майданівку» на таке важливе  місце?  Без конкурсу, без досвіду, без пояснень!

Ми знову вимагаємо негайно усунути з посади в.о. генерального директора Повякель О. Т., провести службове розслідування з залученням правоохоронних та антикорупційних органів, та, врешті-решт, виконати вимоги законодавства та провести конкурс на заміщення посади генерального директора. Наступний наш крок – безстрочне пікетування.

Комітет порятунку музеїв

і