Анна Романова: “Куди поділися два мільйони євро на промоцію України?”

За останні роки внутрішній туристичний ринок України впав: війна, розбиті дороги, погана залізнична логістика, захмарні ціни на літаки, нерідко невідповідний рівень сервісу, безконтрольність туристичної сфери– все це  привело до того, що нам дешевше і простіше поїхати до Туреччини, Європи, Єгипту, ніж відпочити в рідній країні.

На сьогодні Україна, як туристична держава, не має достойної реклами, інформації, промоції. Виростає нове покоління українців, які не знають своєї держави! Про іноземних туристів годі й згадувати! Їх в Україні поменшало вдвічі після початку війни на Донбасі. А велика частка тих, що відвідує Україну, приїжджають за секс-туризмом!

Що чекає туристичну сферу? Чи є можливість повернути туристів в Україну? Чи виділяються бюджетні гроші на розвиток туризму? Саме з такими запитаннями ми звернулись до народного депутата України Анни Романової, секретаря Комітету ВР з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, голови підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності.

-Пані Анно, чому гальмується розвиток туризму?

-В першу чергу – брак інформації про Україну. Головний меседж, який транслюють високопосадовці – «в країні війна, не до туризму».  Хоча є чудовий приклад Ізраїлю, Грузії, які навіть під час війни підняли свою слабку економіку завдяки туризму. Є прописані  міжнародні рекомендації  щодо розвитку  туристичної галузі  в умовах війни. Але, це нікого не  цікавить. Фаховість керівництва Департаменту туризму та курортів при Міністерстві економічного розвитку та торгівлі викликає лише обурення   – вони навіть  не знають чим відрізняється турагент від  туроператора!  «Прозоре» призначення керівника цього Департаменту не заслуговує ніякої критики – на грошові потоки  поставили людину, і спочатку навіть приховували її біографію. За весь час роботи Департамент так і не розробив ефективної стратегії, не запровадив репрезентативну статистику та сучасні стандарти, не запустив сайт VisitUktaine, не надав реальні пропозиції розвитку галузі, не навів лад на туристичному ринку.

-Але держава все ж таки виділяє кошти на розвиток туризму?

-Так. Виділяє. Мені вдалося затвердити у бюджеті на 2017 рік один мільйон євро для проведення промоції України. Потім ця цифра автоматично переписалась у бюджеті 2018 року. І за ці роки вже виділено два мільйонів євро! Куди вони поділися? На мій запит  прийшла відписка: проведено семінари, круглі столи, виставки в різних країнах (без обґрунтування логіки та вартості) та ще якісь дивні заходи. Доходить  до абсурду: цього року Україна угоду про співпрацю у сфері туризму підписала з Азербайджаном. Весною Азербайджан гідно представив свою країну на нашій туристичній виставці,  а на сайті Міністерства економіки з’явився план, де анонсовано участь українського стенду на туристичній виставці в Баку. Потім я полетіла у Баку (за свої кошти)  подивитися, як Департамент презентує Україну на туристичній виставці, а там – пустка. Нікого. Лише  український готель розмістив стенд  метр на метр з гаслом: «Туризм и отдых НА Украине!». Все! Правда, списати кошти  на бакінську виставку не вдалося. Мабуть, не встигли. А якби не мій контроль – все могло бути.
І таке відбувається на кожному кроці – одна профанація. І на обурення громадськості, на депутаські запити Департамент не реагує. Повна безкарність…

-Що треба зробити, аби приїхав іноземний турист в Україну?

-По перше,  покращити імідж України як безпечного, комфортного, цікавого та гостинного напрямку для подорожей. По-друге, скасувати візи для в’їзду в Україну громадянам країн, де ВВП на душу населення більше ніж в Україні. По-третє, відновити транспортну інфраструктуру та логістику, відновити аеропорти, річні порти, збільшити кількість залізничних напрямків. Чим більше рейсів, автобанів, залізничних напрямків – тим країна доступніша для подорожей.

Далі – розробити нові сучасні стандарти «зірковості», як для класичних готелів, так і для садиб, хостелів, апартаментів, Адже, коли планують поїздку іноземці, вони відштовхуються саме від «зірковості» готелю або від відомого бренду (Hilton, Sheraton, Ibis…). Необхідно в короткі терміни категоризувати тисячі українських готелей, тим самим повернути довіру іноземного туриста та покращити туристичну привабливість України.
Паралельно необхідно підтягнути рівень сервісу шляхом навчання кадрів та здоровій регуляції на туристичному ринку. Українці активно їздять по світу і знають, який має бути сучасний сервіс. А в України, особливо в східних областях, ціни не відповідають сервісу. Треба підтягувати умови проживання, обслуговування і тоді Лівобережна Україна стане такою ж привабливою як і Правобережна  – в східних регіонах є що побачити.
І найголовніше. Зацікавити національну та місцеву владу у розвитку туризму. Поки що мало хто розуміє, що без вкладання грошей у туристичні об’єкти та дороги турист в регіон не поїде. Буде комунікація – буде розвиватися внутрішній  туризм.

Розуміючи, що Мінекономрозвитку, в особі Департаменту туризму, фактично завалив роботу і спустив ситуацію на гальмах, я зареєструвала з депутатами законопроект “Про туризм” (законопроект 8317), який створить правові засади для змін. Я впевнена, що туристчний бізнес може принести в державну скарбницю колосальні доходи і надати величезну кількість робочих місць.

Достатньо вже лякати іноземців війною – Україна затишна і гостинна держава. Наша країна  –  безпечна для туристів! Тож, сподіваюсь, наступний Уряд змінить своє ставлення до туристичної галузі, а  Департамент туризму отримає гідного керівника.

Бесіду вела

Наталка Іванченко, шеф-редактор журналу «Музеї України»

і