Хто захистить туриста України в Європі?

Лист Степану Кубіву

Протягом місяця побував у шести країнах і двох круїзах. Набрався вражень. Українців в Європі багацько! Але, на нас просто не зважають, продовжуючи вважати частиною Росії!

Всі буклети, карти, путівники — місцевою, англійською, а для нас російською. Є китайська, японська, німецька, чеська… Українська мова фактично відсутня в туристичному бізнесі Європи! Бачив це у Литві, Латвії, Естонії, Фінляндії, Швеції!
Проблема зацікавила.

Почав говорити в Латвії і Литві з співробітниками туристично-інформаційних центрів, де роздають безкоштовні карти. Виявляється, в кінці року вони формують замовлення на друк карт тими мовами, на які є заявки зацікавлених країн. України серед них нема! Те саме і з сайтами…

Важкий випадок.Чому?

Хто повинен опікуватися просуванням українського туризму за кордоном, дбати про україномовне інформаційне забезпечення? Захищати інтереси громадян України?

Зрозуміло, МЗС і Посольства. А в реаліях — виходить лише маленький Департамент туризму та курортів Міністерства економічного розвитку і торгівлі України!

Зрозуміло, можна на той Департамент накинутися, звинуватити у всьому, розігнати, кудись перевести…

Ми всі це вміємо. А якщо спробувати згуртуватися з тим же Департаментом, залучити громадськість, МЗС, парламент, Уряд, діаспору і спробувати спільно вплинути на державних регуляторів туризму Європи — ЧАС випускати буклети українською і українізувати сайти для туристів з України!
Інакше буде СЛАВА УКРАЇНІ!

Спробуємо звернутися з відкритим листом до Степана Кубіва — Перший Віце-прем’єр-міністр України — Міністр економічного розвитку і торгівлі. Адже, туризм у тому числі міжнародний, у його сфері відповідальності! Більше того, очікуємо оперативної відповіді з чітким планом просування української мови туристичною інфраструктурою світу!

Поки що це все. Сподіваємося на підтримку громадськості, партій, депутатів, діаспори…

Разом і переможемо!

Віктор Тригуб, редактор журналу «Музеї України», Почесний працівник туризму України

 

Першому

Віце-прем’єр-міністру України — Міністру економічного розвитку і торгівлі України

пану Кубіву С.І.

Шановний Степане Івановичу!

Часопис «Музеї України» висловлює свою повагу і зичить всіляких гараздів!

Хочемо привернути Вашу увагу до захисту прав українських туристів у світі, перш за все в країнах ЄС! Сотні тисяч українських громадян, отримавши біометричні паспорти, виїздять на відпочинок до Європи та інші регіони світу.

Однак, відразу стикаються з фактами дискримінації за мовною ознакою! Практично всі безкоштовні карти, буклети, путівники, сайти туристичних організацій, музеїв — підтримуються мовою країни перебування, англійською і російською! Те саме і з гідами! Українська мова чомусь майже не присутня у туристичній сфері країн ЄС!

Цю ситуацію варто негайно виправити!

Просимо Вас ініціювати створення робочої групи за участі відповідних структур і спеціалістів, яка б вивчила ситуацію, напрацювавши відповідні рекомендації і чіткий план дій. Який варто реалізувати.

Ніщо не заважає Вам, як високоповажному керівнику Уряду, що відповідальний за туризм, вже зараз особисто звернутися з листом до структур, відповідальних за туризм у Європейському Союзі з проханням передбачити друк безкоштовних карт, буклетів, путівників українською мовою для громадян нашої держави! Те саме і з україномовними сторінками туристичних і музейних сайтів!

Можливо, варто звернутися до чиновників, відповідальних за туризм у країнах, куди спрямовано найбільші туристичні потоки — Балтія, Польща, Словаччина, Чехія, Німеччина, Угорщина, Австрія…

Можливостей для виправлення ситуації у Вас чимало! Тож давайте ними скористаємося!

З свого боку гарантуємо інформаційну підтримку на доступних нам сайтах і в соціальних мережах. Де буде розміщено і цього листа.

Чомусь віримо, що Ви прочитаєте цього листа і дасте оперативну конкретну відповідь, а не відписку! Ситуація проста і зрозуміла. Ми разом здатні захистити інтереси українських туристів у Європі!

З повагою,

Віктор Тригуб, редактор журналу «Музеї України»

і