Славних прадідів славний правнук

Славних прадідів славний правнук

Олександр Корнієвський – кулеметник-розвідник “Айдару”, учасник протестів проти незаконних дій голови СБУ Василя Грицака, а до всього цього дістав законний дозвіл на виготовлення зброї, боєприпасів, артилерії та бронетехніки для армії… Немає фактів протизаконної діяльності? Немає свідків звинувачення? А резидент ФСБ Борис Герман? Він дасть будь-які свідчення, аби засадити до тюрми борців проти Росії…

 

Олександр Олександрович Корнієвський народився 29 січня 1991 р., у рік відновлення Української держави. Він правнук славетного бандурного майстра Олександра Самійловича Корнієвського та Левка Григоровича Мережинського, директора Уманської колгоспної обласної школи, репресованого в 1937 р. “за участь в антирадянській терористичній організації “правих” (його закатували у травні 1940 р. в Інгаському таборі політв’язнів Красноярського краю).

І Олександр Самійлович Корнієвський спокутував свою любов до України в російських таборах. У 1937-му Москва засудила його на 10 років позбавлення волі – через те, як він казав, “що українцем народився”. Офіційно Корнієвського звинуватили в тому, що виготовляв бандури націоналістам… Дослідникові кобзарства Ренатові Польовому Олександр Самійлович розповідав про тяжкі умови зимового етапу на Сибір, коли в “телячому” вагоні трупи померлих лежали в замерзлих нечистотах. Щоб не впасти й не померти в нечистотах, підв’язував себе за руку до верхніх нар вагона і забувався в дрімоті.

Олександр Самійлович Корнієвський – герой книжок “В рокотанні-риданні бандур”, “Кобзарі в моєму житті”, “Тиха війна Рената Польового” та інших. За своє життя він виготовив 180 бандур. “Це були справжні витвори мистецтва – з вкритими художнім різьбленням голівками та ручками (грифами), пишно інкрустованими верхняками – деками, – стверджував Ренат Польовий. – Корнієвський не тільки музичний майстер, а й новатор, винахідник. Він настільки вдосконалив бандуру, що порівняно з народною діатонічною фактично створив новий інструмент – хроматичну бандуру з півтонами. Його бандури відзначалася чистотою звучання”.

Правнук бандуриста 12-літній Сашко 24 вересня 2003 р. разом з родиною взяв участь у презентації книжки Рената Польового “Кобзарі в моєму житті” в Київському будинку вчителя…

Сашко з дитинства вирішив присвятити своє життя розвитку української науки. Одночасно навчався в декількох національних університетах. У травні 2012 р. здобув диплом бакалавра права, у липні 2012 р. – диплом бакалавра з менеджменту в Національному педагогічному університеті ім. Михайла Драгоманова. У червні 2013 р. здобув диплом магістра з кваліфікацією юриста в Національному авіаційному університеті та диплом магістра з відзнакою з якості стандартизації та сертифікації в Київському національному університеті технологій і дизайну.

У 2013 – 2016 рр. навчався в аспірантурі КНУТД, писав кандидатську дисертацію на тему “Розробка моделі оцінки якості технологічних процесів та визначення зв’язків між їх параметрами”. В цей же час брав активну участь у Революції Гідності, а в серпні 2014 р. пішов добровольцем у батальйон “Айдар”. У пекельному серпні 2014-го…

Як аспірант денної форми навчання, Олександр мав право звільнення від призову до війська, але не скористався ним, бо понад усе любив Україну. Визволяв м. Щастя, Георгіївку, Металіст, Трьохізбенку, Сокільники, Кряківку, Жовте та ін. населені пункти України. Був кулеметником-розвідником. Попри три контузії, добив ворожий ДОТ з РПГ, стріляючи із закритого приміщення. Через контузії майже втратив слух та зір. За героїзм, виявлений в обороні Батьківщини, О. О. Корнієвський-“Кулібін” нагороджений орденом “За мужність і відвагу”, медалями “За оборону рідної Держави”, “Доброволець АТО”, “За оборону Щастя”, “За відвагу”, “За цілісність і незалежність України”, “Ветеран війни”, відзнакою “За участь у громадянській блокаді Криму”.

Айдарівець Андрій Шматковський, який служив разом із Сашком та Іваном Каралюсом (котрого також заарештовано), казав, що хлопці були “тихими, охайними і дуже розумними”.

Від 2016-го по квітень 2018 р. Олександр майже постійно перебував на стаціонарному лікуванні в госпіталях та клініках. Тяжкий стан здоров’я та постійне лікування обірвали мрію молодого вченого О. Корнієвського захистити дисертацію та здобути науковий ступінь кандидата наук. Незважаючи на хвороби, він продовжував підтримувати зв’язок з рідним батальйоном. У квітні 2017 р. Сашко очолив відокремлений підрозділ громадської організації “Військово-патріотичний клуб «Айдар»” у Київській області. Як ветеран АТО виховував молодь у дусі патріотизму.

В Інтернеті не раз висловлював критичні думки про владу, її антиконституційні дії, писав про перевищення поліцією своїх повноважень. У червні 2017 р. Сашко з товаришами брав активну участь у акціях протесту та пікетах батальйону “Айдар” біля Адміністрації Президента України. Це, на мою думку, й стало причиною переслідувань, політичних переслідувань.

Під час судового засідання О. Корнієвський з’ясував суть справи: “Було зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю, у якому я є керівником. Щодо діяльності: у КВЕД (класифікація видів економічної діяльності. – Ред.) цього підприємства прописано виготовлення зброї, боєприпасів, артилерії, бронетехніки та військове суднобудівництво для армії. Був орендований цех на збройовому заводі в Києві. Але СБУ тепер нас усіх називає членами злочинної групи”, – зазначив на суді О. Корнієвський.

Ось повна назва і види діяльності: “Товариство з обмеженою відповідальністю “ТАБІТІ ТА АПІ”. Види діяльності за КВЕД-2010: виробництво зброї та боєприпасів, виробництво військових транспортних засобів, неспеціалізована оптова торгівля”.

Співробітники СБУ провели операцію під прикриттям і здійснили контрольну закупку зброї в Києві. Хлопців звинуватили в тому, що нібито вони на вимогу бійців з передової через волонтера “передали пістолети” для виконання завдань у сірій зоні.

Затримали добровольців “Айдару” 19 квітня. Перевернули верх дном усю квартиру Корнієвських, а тоді, кинувши до спецтранспорту, їх, киян, затриманих у Києві, повезли до Одеси. Чому?! Мабуть, боялися протестів організованої київської громадськості.

Стояла аномальна спека… Без води та їжі, в кайданках за спиною, 9 годин дороги. До камери одеського ІТТ Сашка вкинули напівпритомним. Невдовзі Приморський суд м. Одеси постановив тримати його під арештом 60 діб або сплатити півмільйона гривень, – ніби він злодій-корупціонер з великими статками. Це ж знущання над людиною, яка на війні втратила здоров’я! І його судять іменем цієї держави, за яку він готовий був життя покласти!

31 травня в Апеляційному суді Одеської області відбувся розгляд клопотання про зміну запобіжного заходу для утриманих у СІЗО героїв. З Києва на судове засідання приїхав народний депутат України ВО “Свобода”, член Історичного клубу “Холодний Яр” Юрій Левченко, який заявив клопотання про взяття бійців на поруки. Незважаючи на абсурдність звинувачення і гарантії від народного обранця, Олександру Корнієвському було відмовлено у зміні запобіжного заходу.

Затримання добровольців відбулося в рамках спецоперації СБУ за участю підставного волонтера. За легендою, волонтер просив хлопців знайти зброю для бійців українських диверсійно-розвідувальних груп, нібито з відома Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Саме за зброю, поставлену на передову для українських вояків, бійців хочуть засудити до значних термінів ув’язнення.

Варто зазначити, що ст. 263 КК України не забороняє зберігати, передавати та переробляти зброю. Підтвердженням цьому є прецедент виправдання обвинуваченого за цією статтею киянина – колекціонера зброї. “Держава не вправі застосовувати до особи процесуальний примус у вигляді кримінальної відповідальності за відсутність дозволу, передбаченого законом, поки немає закону, який передбачає отримання цього дозволу”, – зазначається у вироку Печерського районного суду міста Києва (справа № 757/7651/16-к). Сторона обвинувачення назвала це “пробелом” в законодавстві. Але, якщо немає Закону про зброю, то як можна судити хлопців, то як їх можна тримати в СІЗО!

Скажемо і про друзів Сашка. Це Іван Каралюс-“Шукач”, доброволець 24-го Окремого батальйону “Айдар”. “Шукач” відзначився в боях за Щастя, Болотяне, Лутугине, Металіст, Георгіївку Луганської області. За героїчні дії нагороджений. Під домашнім арештом перебуває “кіборг” Віктор Балацький-“Агат”. Під час боїв за Донецький аеропорт Віктор знищив три одиниці ворожої техніки. Пройшов Іловайськ, Дебальцеве та інші гарячі точки російсько-української війни. Мав тяжке поранення, потребує заміни колінного суглоба.

8 червня Приморський суд м. Одеси продовжив ще на 2 місяці арешт Івана Каралюса та Олександра Корнієвського. В основі цього безсердечного (і несправедливого!) рішення – свідчення єдиного свідка обвинувачення прокуратури – яка насмішка долі! – резидента ФСБ Бориса Германа, якого нещодавно самого посадили до СІЗО (у справі “убивства” російського журналіста-емігранта Аркадія Бабченка).

Логіка СБУ і прокуратури зрозуміла: Олександр Корнієвський – кулеметник-розвідник “Айдару”, людина рішуча і безоглядна, перебуває в опозиції до Президента України; не ховаючи обличчя, бере участь у мітингах і пікетуваннях проти незаконних дій голови СБУ Василя Грицака, а до всього цього дістав законний дозвіл на виготовлення зброї, боєприпасів, артилерії та бронетехніки для армії… Людина небезпечна для влади! Значить, треба провести превентивну спецоперацію з його дискредитації й нейтралізації. Немає фактів протизаконної діяльності? Немає свідків звинувачення? А резидент ФСБ Борис Герман? Він дасть будь-які свідчення, аби засадити до тюрми борців проти Росії…

Історичний клуб “Холодний Яр” вимагає негайного звільнення захисників Вітчизни, політичних в’язнів – Олександра Корнієвського, Івана Каралюса та Віктора Балацького! Друзі, підтримайте своїми листами Сашка Корнієвського і його товаришів!

Також прошу допомогти фінансово матері Олександра, яка не має коштів оплатити роботу адвоката (картка ПриватБанку 5168 7572 8388 1391, Марія Корнієвська).

Звертаюся до правозахисних організацій та адвокатів-патріотів з пропозицією взяти під захист Олександра Корнієвського і його товаришів.

Звертаюся до кобзарів, бандуристів, майстрів бандур та Національної спілки бандуристів стати на захист Сашка Корнієвського, правнука бандуриста Олександра Самійловича Корнієвського та провести у Києві біля СБУ концерт на захист оборонця Батьківщини, науковця і кулеметника “Айдара” Олександра Олександровича Корнієвського!

 

Роман КОВАЛЬ, президент Історичного клубу “Холодний Яр”, член Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України, член Національної спілки бандуристів, редактор газети “Незборима нація”, академік Академії наук вищої освіти України

і